Vi förklarar bokslut för aktiebolag enligt
K2-regelverket på ett enkelt sätt

Först några enkla frågor ... med svar ...

Vad är bokslut?

I slutet på varje räkenskapsår måste aktiebolag sammanställa sin löpande bokföring i en årsredovisning. I samband med bokslutet måste aktiebolaget beakta särskilda redovisningsregler, vilka ofta leder till tillägg till den löpande bokföringen. En effekt av det nya K2-regelverket är att dessa tillägg ska vara få.

Vad är K2?

K2 är ett redovisningsregelverk som Bokföringsnämnden (BFN) har tagit fram för mindre aktiebolag och mindre ekono- miska föreningar för upprättande av årsredovisning. Syftet med K2, som började införas 2012, är att förenkla redovisningsreglerna. Hela K2-regelverket finns att ladda ner här. Observera att från och med 2014 måste alla aktiebolag och ekonomiska föreningar välja att tillämpa antingen K2 eller K3 (ett mer omfattande redovisningsregelverk) och nuvarande allmänna råd från BFN dras då tillbaka.

Vad är en årsredovisning?

En årsredovisning är det formella dokument som styrelse och verkställande direktör skriver under i samband med bokslutet. Årsredovisningen enligt K2-regelverket måste innehålla följande delar:

  1. Förvaltningsberättelse (beskrivning av verksamheten)
  2. Resultaträkning (intäkter och kostnader)
  3. Balansräkning (tillgångar och skulder)
  4. Tilläggsupplysningar (övrig information)

Hur gör jag bokslut enligt K2 i praktiken?

Enkelt beskrivet gör du följande:

  1. Fastställer vilka justeringar till din löpande bokföring du måste göra enligt K2
  2. Bokför dessa i ditt bokföringsprogram, daterat sista dagen under ditt räkenskapsår
  3. Upprättar årsredovisning enligt K2
  4. Styrelse och eventuell verkställande direktör skriver under årsredovisningen
  5. Årsstämma hålls där ägarna fastställer årsredovisningen (protokollförs)
  6. Kopia av årsredovisningen samt original av ett s.k. fastställelseintyg skickas in till Bolagsverket
Glöm inte även att hantera inkomstdeklaration och även att dokumentera ditt bokslut tydligt! T.ex. vid skatterevisioner i framtiden kan ni behöva visa Skatteverket hur ni resonerat i bokslutet. Allt ovan kan du göra enkelt med verktygen på E-revisor.se.

Fördjupningar

Nedan lyfter vi fram ett antal viktigare områden att beakta när du upprättar bokslut enligt K2-regelverket.

Vilka justeringar behöver jag göra i bokslutet enligt K2-regelverket?

De vanligaste stegen du behöver göra i bokslutet är följande:

  1. Avstämning av alla balanskonton - Skriv ut en balansräkning från ditt bokföringsprogram. Du ska kunna förklara och kunna verifiera varje balanspost. Står det t.ex. på konto 1910 att saldot på bankkontot är 140 000 kr, då ska det stämma med utdrag från bankkontot. Vi rekommenderar alltid att avstämningen av balansräkningen tydligt dokumenteras. T.ex. i excel eller annat program (stöd finns i verktygen på e-revisor.se
  2. Periodisera intäkter och kostnader - Det är viktigt att rätt intäkter och kostnader tillhör rätt räkenskapsår. Har t.ex. en kund betalat i förskott för leverans av varor nästa år så ska inte förskottet tas som en intäkt detta året. Samma sak med kostnader, har du betalat för en tjänst som levereras nästa år skall kostnaden inte tas i år utan kommande år. Periodisering sker genom att man minskar eller ökar intäkter eller kostnader mot balansräkningen (oftast konton i 17- och 29-klasserna). Detaljregeler kring periodisering går att läsa i K2-regelverket här (främst kapitel 6 och 7).

    Observera att K2 två viktiga förenklingsregler, se vidare nedan.
  3. Beräkna avskrivning av anläggningstillgångar - Har du t.ex. köpt in en maskin av ett större värde skall denna tas upp i balansräkningen och kostnadsföras över normalt 5 år istället för att kostnadsföras direkt. K2 har här en förenklingsregel som säger att materiella anläggningstillgångar av mindre värde och korttidsinventarier får kostnadsföras samma år de anskaffas. En materiell anläggningstillgång anses vara av mindre värde om anskaffningsvärdet understiger ett halvt prisbasbelopp exklusive moms. Med korttidsinventarie oavses en nyttjandeperiod på högst tre år
  4. Beräkna skattemässigt resultat och ta ställning till periodiseringsfonder -
  5. Beräkna och boför årets inkomstskatt - Nu har du ett resultat före skatt klart. Det går emellertid inte alltid att ta resultatet före skatt multiplicerat med aktuell skattesats (22% just nu) utan de kan finnas skattemässiga regler som inte återspeglas i bokföringen. Det allra vanligaste är justering för representation och schablonintäkt på periodiseringsfonder. Om du vill läsa mer om skattemässiga justeringar, Skatteverket har bl.a. publicerat handledningar inom området som kan läsas här. Detta är dock omfattande och just denna punkt kan vara svår att hantera för bolag med lite mer komplex verksamhet (t.ex. finansiell verksamhet och fastighetsförvaltning). Kontakta oss eller din egen revisor/skattekonsult för vidare frågor. Årets inkomstskatt bokförs normalt mellan konto 8910 och 2510.
  6. Bokför årets resultat - Det sista steget är att att bokföra årets resultat per bokslutsdagen så att din balansräkning balanserar. Detta sker normalt mellan konto 8999 och 2099

Vilka förenklingsregler finns enligt K2-regelverket?

Det finns till att böra med ett antal förenklingsregler för värdering. Ett exempel är att nyttjandeperioden för maskiner och inventarier får bestämmas till fem år vilket innebär att det blir samma avskrivning civilrättsligt som skatterättsligt om kompletteringsregeln används. En annan förenkling är att periodiseringar (t.ex. upplupna kostnader) blir färre eftersom endast utgifter som varierar med mer än 20 % behöver periodiseras. Ytterligare en viktig förenkling avser det som i dagligt tal kallas för periodiseringar, arbetet med att se till att intäkter och kostnader hamnar på rätt år. Här har Bokföringsnämnden infört en beloppsgräns genom att poster under 5 000 kronor inte behöver periodiseras.

Hur ska en årsredovisning enligt K2 se ut?

Vad gäller årsredovisningens utformning innehåller K2 uppställningsscheman för resultat- och balansräkning. Kraven på notupplysningar är mycket förenklade. Istället för att som idag redogöra för redovisningsprinciperna i detalj räcker det med att ange att årsredovisningen är upprättad enligt det allmänna rådet och årsredovisningslagen samt några få lagstadgade upplysningskrav (t.ex. av- skrivningstid). Även notupplysningarna för resultat- och balansräkningen har begränsats till vad som krävs enligt ÅRL. Det är tillåtet att lämna fler upplysningar.

Besök e-revisor.se för en komplett mall av en K2-årsredovisning.

Medför K2 några begränsningar jämfört med alternativet K3?

En följd av att regelverket är förenklat är att vissa möjligheter som finns i Årsredovisningslagen begränsas för de företag som väljer K2. En sådan begränsning är att det inte är tillåtet att använda en funktionsindelad resultaträkning. Andra exempel är att det inte är möjligt att värdera finansiella instrument till verkligt värde, att aktivera egenupparbetade immateriella tillgångar eller att skriva upp andra tillgångar än byggnader. Dessutom får inte indirekta tillverkningskostnader läggas till anskaffningsvärdet på egentillverkade varor.

De allra flesta mindre aktiebolag kan tillämpa K2 utan några problem. Regelverket är emellertid på grund av nämnda begränsningar inte lämpligt att använda om det mindre företaget tillverkar och säljer varor och aktiverar skälig andel av indirekta tillverkningskostnader, värderar sina finansiella instrument till verkligt värde eller har internt upparbetade immateriella utgifter.

Undrar du något?

Fråga oss så försöker vi skriva ett inlägg om det!

Kontakta oss

Besök e-revisor.se för kontaktinformation.